Historie: 1988

1988: Britse David M.C. Robertson (Founder) treft 32 Afrikaanse landen aan waar malaria honderdduizenden levens opeist.  Malaria epidemieën nemen dramatische vormen aan, door het ontbreken van specifieke malaria behandeling, geneesmiddelen, diagnose en bescherming. Malaria heeft catastrofale gevolgen voor de bevolking en Afrikaanse gezinnen verliezen gemiddeld vier tot vijf kinderen.  Elke minuut sterven 3 kinderen aan de dodelijke ziekte en voor de getroffen malariaslachtoffers ontbreekt elke hulp. Als niet onmiddelijk wordt ingegrepen ontvouwen zich de contouren van een ramp die miljoenen mensen treft.

1988 - Times Square - New York - De Afrikaanse bevolking in malaria risicogebieden zijn volledig aan hun lot overgelaten. De feiten zijn onomstotelijk. Het is verbijsterend dat geen enkele organisatie malaria op de agenda heeft staan. Robertson gaat 'Around the globe' en roept de wereld op om malaria dringend aandacht te geven. In de Verenigde Staten wordt Robertson ontvangen in New York met publiciteit op Times Square. De internationale media geeft gehoor aan Robertson’s oproep met publicaties over de malarianood in Afrika. Robertson ontvangt partnerschap van de World Health Organization in Geneva en de United Nations. Naast essentiële global-awareness-campagnes zorgt Drive Against Malaria voor effectieve hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika.

Co-Founder drs Julia Samuël
In 1999 sluit Co-Founder drs Julia Samuël zich aan bij de Britse hulporganisatie. Hierbij krijgt de organisatie ook een fundament in Nederland met Stichting Drive Against Malaria. In Nederland, Engeland, België, Luxemburg en Duitsland wordt het werk van DAM verder in de publiciteit gebracht via TV-documentaire's door RTL en Channel-4. In Afrikaanse landen zetten Robertson en Samuël zich in om Drive Against Malaria verder te ontwikkelen tot een hulporganisatie met ruim 200 projecten die jaarlijks ruim 100.000 malaria geïnfecteerde kinderen bereikt, die zonder behandeling malaria niet kunnen overleven. Vanuit Amsterdam wordt de organisatie gestuurd met tientallen enthousiaste professionals. Drive Against Malaria biedt hulp in Senegal, Kameroen, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Ruwanda, Uganda, Kenia, Tanzania, Mozambique, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Namibië, Angola, Gabon, de Congo's en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Vandaag is Drive Against Malaria een hulporganisatie die inmiddels 6.454.000 beschermende netten heeft verdeeld, 4.549.000 levens heeft gespaard, zorgt voor effectieve ACT medicatie en RDT diagnostiek.  Bij malariabestrijding is kennisoverdacht essentieel. Met training en educatie is de lokale bevolking in staat om zichzelf, voor nu en in de toekomst, tegen de ziekte te beschermen. Door deze “onafhankelijkheidsstrategie” valt de hulp niet uiteen. Hierdoor heeft Drive Against Malaria in tientallen werkgebieden in Afrika malaria volledig onder controle gebracht. Waar vandaag, onnodige kindersterfte, niet meer voorkomt.

Samenwerken met de W.H.O. en de U.N.
Drive Against Malaria werkt nauw samen de de World Health Organization en de United Nations in Afrikaanse landen. UN vliegtuigen worden ingezet voor het transport van interventies. Hierdoor zijn we in staat grote projecten te verwezenlijken: 27.000 muskietennetten en 10.000 malaria behandelingen in Angola,  760.000 netten in de Democratische Republiek Congo. Minister Koenders bezocht dit project in het door oorlog geteisterde Kivu. 

Momenteel is Drive Against Malaria actief in west- centraal- en zuidelijk Afrika en zorgt voor ruim 200 hulpprogramma's om malaria te bestrijden. Jaarlijks worden duizenden kinderen behandeld waardoor zij snel genezen. We zorgen voor geneesmiddelen, bescherming  en training van de lokale bevolking. Hierdoor kunnen de kinderen en hun families overleven.