1988 : Het begin

Tijdens het bezoek aan 32 Afrikaanse landen in 1988, treft Engelsman David Robertson, oprichter van Drive Against Malaria,  Afrika aan waar malaria  honderdduizenden levens opeist. Door het ontbreken van gezondheidszorg, geneesmiddelen, diagnose en bescherming verliezen gezinnen gemiddeld vier tot vijf kinderen. Malaria epidemieën nemen dramatische vormen aan, maar voor de rest van de wereld zijn de malariaslachtoffers onzichtbaar.

1988 - De Afrikaanse bevolking in malaria risicogebieden zijn volledig aan hun lot overgelaten. Er bestaat geen organisatie die de focus legt op malaria. Robertson gaat 'around the globe' en roept de wereld op om malaria meer aandacht te geven. De internationale media geeft gehoor aan Robertson’s oproep met publicaties over de malaria-nood in Afrika. Robertson krijgt partnerschap van de World Health Organization in Geneva en de United Nations. Naast global-advocacy-campagnes biedt Drive Against Malaria effectieve hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika.

Samenwerking David Robertson en Julia Samuël
1999: Julia Samuël sluit zich aan bij de hulporganisatie. TV-documentaire's over het malaria-werk van Robertson worden uitgezonden door RTL en Channel-4. Robertson en Samuël zetten zich in om Drive Against Malaria verder te ontwikkelen tot een hulporganisatie die jaarlijks ruim 100.000 malaria geïnfecteerde kinderen bereikt, die zonder behandeling malaria niet kunnen overleven. Vanuit Amsterdam wordt de organisatie gestuurd met tientallen enthousiaste professionals. Drive Against Malaria biedt hulp in Senegal, Kameroen, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Ruwanda, Uganda, Kenia, Tanzania, Mozambique, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Namibië, Angola, Gabon, de Congo's en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Vandaag is Drive Against Malaria een hulporganisatie die inmiddels 6.454.000 beschermende netten heeft verdeeld, 4.549.000 levens redt, zorgt voor effectieve ACT medicatie en RDT diagnostiek.  Bij malariabestrijding is kennisoverdacht essentieel. Met training en educatie is de lokale bevolking in staat om zichzelf, voor nu en in de toekomst, tegen de ziekte te beschermen. Door deze “onafhankelijkheidsstrategie” valt de hulp niet uiteen. Hierdoor heeft Drive Against Malaria in tientallen werkgebieden in Afrika malaria volledig onder controle gebracht. Waar vandaag, onnodige kindersterfte, niet meer voorkomt.

Samenwerken met de W.H.O. en de U.N.
Drive Against Malaria werkt nauw samen de de World Health Organization en de United Nations in Afrikaanse landen. Hierdoor zijn we in staat grote projecten te verwezenlijken: 27.000 muskietennetten en 10.000 malaria behandelingen in Angola,  760.000 netten in de Democratische Republiek Congo. Minister Koenders bezocht dit project in het door oorlog geteisterde Kivu. 

Momenteel is Drive Against Malaria actief in west- centraal- en zuidelijk Afrika en zorgt voor ruim 200 hulpprogramma's om malaria te bestrijden. Jaarlijks worden duizenden kinderen behandeld waardoor zij snel genezen. We zorgen voor muskietennetten en training van de lokale bevolking. Hierdoor kunnen de kinderen en hun families overleven.