Hoe het in 1988 begon

De Engelsman David Robertson ondervindt in 1988 dat malaria in Afrika honderdduizenden levens eist. Malaria epidemieën nemen dramatische vormen aan, maar voor de rest van de wereld zijn de malariaslachtoffers onzichtbaar. Door de slechte gezondheidszorg, de afwezigheid van geneesmiddelen en preventieve malaria bescherming verliezen vele gezinnen gemiddeld vier tot vijf kinderen.

1988 - De Afrikaanse bevolking in malaria risicogebieden zijn volledig aan hun lot overgelaten. Geen enkele organisatie legt de focus op malaria. Robertson gaat 'around the globe' en doet een oproep aan de wereld om malaria meer aandacht te geven. De internationale media geeft gehoor aan Robertson’s oproep door honderden artikelen te publiceren over de malaria-nood in Afrika. In 1998 krijgt Robertson met Drive Against Malaria steun van de World Health Organization en Nederlandse partners en met de steun van de media. Tegelijkertijd biedt hij effectieve hulp aan de armste bevolkingsgroepen in geheel Afrika.

DAVID ROBERTSON GAAT SAMENWERKEN MET DE NEDERLANDSE JULIA SAMUEL
Een jaar later sluit tv-presentatrice en producer Julia Samuël zich aan bij de hulporganisatie. Zij maakt ondermeer tv-documentaire's over het werk van Robertson. Sindsdien zetten zij zich samen in om Drive Against Malaria tot een succesvolle hulporganisatie uit te bouwen. Vanuit Amsterdam wordt de organisatie gestuurd met hulp van tientallen enthousiaste professionals. Robertson en Samuël bieden hulp in Mauritanie, Senegal, Kameroen, Tsjaad, Soedan, Ethiopie, Ruwanda, Uganda, Kenia, Tanzania, Mozambique, Malawi, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Namibië, Angola, Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Het werk groeit uit tot een hulporganisatie, die 6.000.000 beschermende netten verdeeld, 4.000.000 levens redden en zorgen voor effectieve ACT medicatie en RDT diagnose.  Bij malariabestrijding is bewustwording, verantwoordelijkheidsgevoel en malaria kennisoverdacht essentieel. Hierdoor is de lokale bevolking in staat om zichzelf, voor nu en in de toekomst, tegen de ziekte te beschermen. Door deze “onafhankelijkheidsstrategie” valt de hulp niet uiteen. Hierdoor heeft Drive Against Malaria in tientallen werkgebieden malaria volledig onder controle gebracht. Waar nu, onnodige sterfte onder de kinderen niet meer voorkomt.

STORMACHTIGE GROEI
In 2007 besluit Julia Samuël zich volledig in te zetten voor de hulpverlening aan malaria slachtoffertjes in Afrika. Drive Against Malaria maakt eveneens een stormachtige groei door. DAM zorgt in 2007 voor 27.000 muskietennetten en 10.000 malaria behandelingen in Angola.

In september 2007 zorgde DAM, in samenwerking met partnerorganisaties, voor 760.000 netten in de Democratische Republiek Congo. Minister Koenders bezocht dit project in het door oorlog geteisterde Kivu.

Momenteel is Drive Against Malaria actief in west- centraal- en zuidelijk Afrika en zorgt voor hulpprogramma's om malaria te bestrijden. Jaarlijks worden duizenden kinderen behandeld waardoor zij snel genezen. We zorgen voor muskietennetten en training van de lokale bevolking. Hierdoor kunnen de kinderen en hun families overleven.