Hoe het in 1988 begon

De Engelsman David Robertson ontdekt in 1988 dat malaria in Afrika honderdduizenden levens eist. Voor de overheden en de rest van de wereld zijn de malariaslachtoffers onzichtbaar. De toename van malaria epidemieën nemen dramatische vormen aan. Maar door de volledig ingestorte openbare gezondheidssystemen, de afwezigheid van geneesmiddelen en preventieve malaria bescherming verliezen vele gezinnen gemiddeld vier tot vijf kinderen.

1988 - De Afrikanen in malaria risicogebieden zijn volledig aan hun lot overgelaten. Geen enkele organisatie richt zich op deze dodelijke ziekte. Robertson rijdt 'around the globe' en doet een oproep aan de wereld via de media om malaria meer aandacht te geven. De internationale pers geeft gehoor aan Robertson’s oproep door honderden artikelen te publiceren over de malaria nood in Afrika. In 1998 krijgt Robertson met Drive Against Malaria steun van de World Health Organization en Nederlandse partners, waarbij hij wederom aandacht ontvangt van de media. Tegelijkertijd biedt hij effectieve hulp aan de armste bevolkingsgroepen in geheel Afrika.

DAVID ROBERTSON GAAT SAMENWERKEN MET DE NEDERLANDSE JULIA SAMUEL
Een jaar later ontmoet hij de tv-presentatrice en producer Julia Samuël. Zij maakte tv-opnamen voor een documentaire over het werk en de passie van Robertson. Sindsdien zetten zij zich samen in om de Drive Against Malaria tot een succesvolle hulporganisatie uit te bouwen. Vanuit Amsterdam stuurt Julia de organisatie met de hulp van tientallen enthousiaste professionals. Zij bieden hun hulp vrijwillig aan. Naast haar tv- en radiowerk reist zij driemaal per jaar af naar het continent als actief hulpverlener. Zij bieden hulp in Mauritanie, Senegal, Kameroen, Tsjaad, Soedan, Ethiopie, Ruwanda, Uganda, Kenia, Tanzania, Mozambique, Malawi, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Namibie, Angola, Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Het duo groeit uit tot een grote beweging, die weet wat coördineren en organiseren is in Afrika met behulp en betrokkenheid van de lokale bevolking. Bij malariabestrijding is bewustwording, verantwoordelijkheidsgevoel en kennis overdacht over malaria essentieel in combinatie met het leveren van hulpgoederen. Hierdoor is de lokale bevolking in staat om zichzelf voor nu en in de toekomst tegen de ziekte te beschermen. Door deze “onafhankelijkheidsstrategie” valt de hulp niet uiteen. Hierdoor hebben David en Julia in tientallen werkgebieden bereikt om malaria volledig onder controle te houden waar onnodige sterfte onder de kinderen niet meer voorkomt.

STORMACHTIGE GROEI
In 2007 besluit Julia Samuël haar tv- en radiowerk volledig neer te leggen en zich full time in te zetten voor de malaria slachtoffertjes in Afrika. Drive Against Malaria maakt vervolgens een stormachtige groei door. DAM zorgt voor maar liefst 27.000 muskietennetten en 10.000 malaria behandelingen in Angola. In september 2007 werden dat, dankzij een intensieve organisatie, coördinatie en samenwerking met partnerorganisaties, 760.000 netten in de Democratische Republiek Congo, waar ook Minister Koenders het project bezocht.  Deze mega operatie vond plaats in het door oorlog geteisterde Kivu.

Momenteel is Drive Against Malaria actief in centraal Afrika en zorgt voor hulpprogramma's om malaria te bestrijden. Talloze kinderen worden door ons behandelt waardoor zij snel genezen. We zorgen voor muskietennetten, en training van de lokale bevolking. Hierdoor kunnen de kinderen en hun families overleven.