Drive Against Malaria bestaat ruim 25 jaar

EEN REIS DOOR 25 JAAR MALARIA BESTRIJDING  David Robertson reist door het Afrikaanse continent. Het begon als een malariacampagne en is uitgegroeid tot ruim 25 jaar actieve malariabestrijding. In 1999 ontstonden de eerste activiteiten van Drive Against Malaria Nederland met de steun van Co-Founder drs Julia Samuël. De hulporganisatie maakt een enorme groei door. Met de inzet van honderden lokale teams heeft DAM ruim 450 duurzame projecten opgezet in Afrika.

De oprichters David M.C.Robertson en drs Julia E. Samuël

Citaat uit bestseller & boek 'Niemand Weet Waar Ik Ben': .... Robertson vertrekt vanuit Engeland in 1988 voor zijn eerste malaria campagne. Een tocht dwars door Afrika van maar liefst 9.623 kilometer. De malariasituatie is meer dan schrijnend. De ziekte veroorzaakt jaarlijks meer dan 500 miljoen zieken en ruim 1 miljoen dodelijke slachtoffers. Voornamelijk Afrikaanse kinderen jonger dan vijf jaar. Door de mensen in Afrika te ontmoeten begin ik te begrijpen dat het echte drama van Afrika niet ligt in de burgeroorlogen of hongersnoden. Hier wonen mensen die hunkeren naar gezondheidszorg. Er zijn geen malaria netten, -diagnose en geneesmiddelen ontbreken. Malaria heeft de bevolking volledig in de greep. Het is schokkend dat geen enkele organisatie in de wereld malaria op de agenda heeft staan....

Lokale mensen worden opgeleid tot gezondheidswerkers

Hulpposten in elk dorp

De organisatie heeft ondertussen miljoenen mensen behandeld, genezen en beschermd. De sleutel van een effectieve preventieve aanpak ligt niet alleen bij de distributie van muskietennetten en medicijnen. Het is de kern van het succes om lokale mensen op te leiden tot gezondheidswerkers. Zij worden volledig uitgerust met de interventies om diagnose malaria te kunnen stellen en met de middelen om effectief te kunnen behandelen. Het is levensbelangrijk om te zorgen voor educatie en opleiding van gezondheidswerkers in de dorpen.

Lokale teams zijn enorm gemotiveerd

Geen tijd om achterover te leunen

In ruim een kwart eeuw hebben we enorme vooruitgang geboekt bij de aanpak van malaria. In 1988 eiste malaria jaarlijks 1 miljoen dodelijke slachtoffers. Nu is dit teruggebracht tot 500.000. DAM heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat in tientallen dorpen malaria volledig onder controle is gebracht. Met financiële investeringen signaleren we dat het mogelijk is om malaria te beteugelen. Maar dat betekent niet dat we nu rustig achterover kunnen leunen. We vervullen een onmisbare rol voor hulpbehoevende bevolkingsgroepen die door de ziekte getroffen worden.

Stichting Drive Against Malaria geeft in malaria noodsituaties directe steun. We zorgen voor geneesmiddelen, diagnose, gezondheidscentra, muskietennetten en we zorgen voor training voor de lokale mensen.