De klok tikt in Angola

(ANGOLA: Kwanza, Malange, Namibe, Cunene, Cuando Cubango) → Wanneer Soraia met haar zoontje Joao met hoge koorts naar de hulppost komt blijkt dat hij besmet is met malaria, de nummer één moordenaar van kinderen in Angola. Eerst gaf moeder Soraia haar zoontje paracetamol. Gedurende twee weken bleef ze hem pillen geven, maar de koorts hield aan. Uiteindelijk bracht ze hem naar het hulpcentrum. Een aangrijpende 60% van de kinderen in Angola, jonger dan 7 jaar sterft aan malaria. Sinds 2007 heeft Drive Against Malaria aktie ondernomen met de distributie van 214.000 netten, medicatie en diagnose, samen met onze nationale partners. 

Inmiddels is er aanzienlijke vooruitgang geboekt waarbij het aantal sterfgevallen onder de kinderen is gedaald van 60% naar 35%. Echter malaria is momenteel nog steeds het grootste gezondheidsprobleem van Angola. De sporen van de 27-jaar durende burgeroorlog zijn nog verre van uitgewist; de infrastructuur is zwaar beschadigd en bovendien ligt het land in veel gebieden bezaaid met landmijnen waardoor afgelegen dorpen moeilijk te bereiken zijn.

De klok tikt en malaria is aan de winnende hand. Duizenden kinderlevens staan op het spel. Slechts 40% van de bevolking heeft toegang tot levensreddende geneesmiddelen voor hun kinderen. Het ziet er naar uit dat sterfgevallen als gevolg van malaria dit jaar, de crisis van 2015 overtreft volgens de representative Hernando Agudelo Ospina van de World Health Organisation. Angola rapporteert 2.915 doden in het eerste kwartaal van dat jaar !

De economie stort in. Deze nieuwe malaria-uitbraak is verwoestend voor het land. Ook voor provincies met een lagere endemische prevalentie zien we de verspreiding en de stijging van infecties. Het is een gevolg van bezuinigingen, lagere budgetten, stijgende schulden en de daling van de olieprijzen die bijdragen aan hoge aantallen van malaria slachtoffertjes door de ineenstorting van de economie.

Medicijnen naar geïsoleerde dorpen. Samen met onze partners zetten we alle zeilen bij om de verspreiding van de dodelijke malariaparasiet te stoppen. Om malaria het hoofd te bieden is urgente behoefte aan meer geneesmiddelen en interventies om de diagnose te verbeteren. Er moeten akties worden opgezet om medicijnen en materiaal naar de geïsoleerde dorpen te brengen. We moeten snel bijstand bieden, willen we de ziekte onder controle krijgen.