Nieuws

Cape Bimbia Eilanden nu MALARIA VRIJ !

14-04-20

KAMEROEN │De eilanden van Cape Bimbia zijn decennia lang in de greep van malaria. In die tijd werden meer dan 3.353 gevallen - dit is 94% van de bevolking - bevestigd en 1.153 kinderen die stierven. Er was hulp beloofd maar nooit gekomen. Drive Against Malaria heeft er de schouders onder gezet. Het bereiken van de mensen is enorm complex omdat de bewoners op tientallen afgelegen eilandjes wonen aan de westkust van Kameroen.

We willen slagen in deze missie! Dat betekent dat we eerst alle inspanningen moeten bundelen door de eilandjes te bezoeken om de mensen beschermende muskietennetten te bezorgen. Daardoor snijden we het mes aan twee kanten; we brengen bescherming en we laten hiermee tegelijkertijd zien dat de bevolking kan vertrouwen op onze steun. Zonder de overtuiging van de bevolking is de kans op herstel klein. Want de hoop was na vele beloften volledig weggeëbd.
HOE WE HET BEREIKEN Ten eerste loont volhardende samenwerking met de lokale bevolking en het werk dat is gedaan door het DAM-Team in het veld en de samenwerking met het lokale hulpcentrum. Dit varieerde van de verspeiding van de netten, het opsporen van alle patiënten aan de hand van Rapid Diagnostic Testen en het betrekken van de lokale gemeenschappen. Het behaalde succes van nu laat zien dat 'volhouden - niet opgeven', onafgebroken samenwerking en coördinatie, de enige manier is om een complex probleem als malaria aan te pakken.
AFTELLEN NAAR NUL INFECTIES
Het laatste malaria geval werd gemeld op 16 oktober 2019. En toen begon het aftellen naar het einde van malaria ! De laatste patiëntjes die in Cape Bambia werden behandeld zijn ontslagen. In maart 2020, zijn 2.137 bewoners negatief getest. Dit is een fantastisch resultaat waar we naar streven !
Voor Cape Bamibia betekent het dat we het gebied, bestaande uit verschillende eialnden, nu malaria vrij kunnen verklaren. Gedurende die tijd blijven gemeenschappen betrokken en we blijven traceren om ervoor te zorgen dat er geen enkel nieuw geval bijkomt. Het DAM Malaria Behandelcentrum blijft open op basis van het voorkomen van een nieuwe uitbraak. We zijn enorm blij met het resultaat en de impact die intensieve hulp heeft op het verbeteren van de gezondheid en het redden van levens dankzij de steun van onze donors ! <<