Nieuws

DODELIJKE CYCLOON OVERVALT ZUIDELIJK AFRIKA

17-03-19

De cycloon Idai heeft de Zuid-Afrikaanse landen Mozambique, Zimbabwe en Malawi ingeslagen als een bom. Meer dan 1.000 mensen zijn gedood en 1.5 miljoen mensen zijn dakloos.

(CYCLOON IDAI - DAM TEAM RESPONS) → Meer dan 1.000 mensen zijn gestorven toen de dodelijke Cycloon Idai Malawi, Mozambique en Zimbabwe binnenviel. De bekendmaking van dit gruwelijke aantal zal de komende tijd sterk oplopen. Honderden worden nog steeds vermist. Ook de United Nations heeft bevestigd dat het dodental zal oplopen. Bovendien zijn tienduizenden mensen, voornamelijk in de armste en landelijke gebieden, afgesloten van wegen en telefoons toen de gevaarlijke cycloon toesloeg.
DE MOZAMBIKAANSE RADIO MELDE DAT VEEL LICHAMEN IN DE PUNGWE EN BUSI RIVIER DRIJVEN.
Meer dan 100.000 mensen lopen gevaar door ernstige overstromingen en 1.5 mensen zijn getroffen. Het exact aantal dodel en de werkelijke omvang van de schade is niet bekend omdat veel gebieden zijn afgesneden. Dit is de grootste natuurramp waar Mozambique ooit mee te maken heeft gehad. Onze prioriteit is nu om mensenlevens te redden.
BEWONERS VAN DE TOTAAL VERWOESTE HAVENSTAD BEIRA, WAAR DE PUNGWE- EN BUSI-RIVIEREN DE ZEE IN STROMEN, HEBBEN SINDS IDAI GEEN COMMUNICATIE. Veel gezinnen hebben verwoed geprobeerd om informatie over hun familieleden te krijgen, maar geen elektriciteit en telefoons, en grote stukken van de hoofdweg is weggespoeld en geblokkeerd door overstromingen. Het enige wat zij kunnen doen is wachten.
ONDANKS HET FEIT DAT HET MOEILIJK IS OM BROODNODIGE HULPMIDDELEN, APPARATUUR EN REDDINGSTEAMS IN HET GEBIED TE KRIJGEN SLAAGDEN SOMMIGE ER TOCH IN OM HET RAMPGEBIED BINNEN TE RIJDEN EN DE SCHADE OP TE NEMEN.
De situatie is verschrikkelijk. De schaal van de verwoesting enorm. We horen ook dat de situatie telkens verergerd. Gisteren barstte een grote dam uit en sneed de laatste weg naar de stad af.
De cycloon zal verregaande gevolgen hebben die verder gaan dan de overstroming. Boeren in de regio stonden op het punt hun maïsoogst te oogsten toen Idai toesloeg. Hun velden zijn totaal verwoest. Wat betekent dat er op zijn minst in het komende jaar niet alleen malaria en cholera zal uitbreken, maar ook veel honger zal zijn. «