Nieuws

WERELD MALARIA DAG Extra aandacht op 25 April

07-04-19

Op Wereld Malaria Dag - 25 April - schenken we extra aandacht aan malaria; een van de grootste doodsoorzaken ter wereld. Malaria behoort tot de dodelijkste ziekten in de armste landen. Vooral in de moeilijk bereikbare afgelegen gebieden.

3.800.000.000 (3.8 miljard) mensen wonen in malaria risico gebeden in de wereld. De ziekte eist per jaar nog steeds 288.660 kinderlevens jonger dan 5 jaar.

Levensreddende kuur voor kindjes
Wereldwijd sterven er een half miljoen mensen aan de ziekte. En dat terwijl malaria goed te voorkomen en te behandelen is. Er zijn geïmpregneerde muggennetten, sneltesten en goede medicijnen zoals ACT (Artemisinine Combinatie Therapie) om malaria te genezen. Een levensreddende kuur, vooral voor kindjes onder de vijf jaar. Deze kuur kost slechts € 0,35. Mar in veel landen waar malaria een groot probleem is zijn deze geneesmiddelen niet bereikbaar voor de gezinnen die het hard nodig hebben.

Vooral in afgelegen gebieden
Vooral de kinderen zijn extra vatbaar voor malaria. Zij hebben namelijk nog geen weerstand tegen malaria opgebouwd. Zij kunnen er bloedarmoede en blindheid aan overhouden. Kinderen die te laat de medicijnen toegediend krijgen, maar die het op het randje overleven, hebben grote kans op een levenslange geestelijke handicap.
Ook zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar. De zwanngerschap verlaagt niet alleen het immuunsysteem van de vrouw, maar de parasiet is ook in staat via de placenta het ongeboren kind te infecteren. Malaria kan tot ernstige bloedarmoede, een miskraam, een veel te laag geboortegewicht en vroeggeboorte leiden.

Behandeling van malaria
Drive Against Malaria strijdt tegen de ziekte in Afrika sinds 1988. In een jaar bereiken we ruim 160.000 mensen. Drive Against Malaria is 's wereld eerste malaria gespecialiseerde organisatie. We behandelen patiënten met ACT malariamedicijnen, we geven voorlichting aan de lokale bevolking, trainen de lokale mensen hoe zij malaria kunnen behandelen, delen bednetten uit die vier jaar werkzaam blijven, we zetten lokale malaria behandelposten op en ondersteunen de dorpelingen bij het bevorderen van een gezond milieu. Dit is enorm belangrijk om malaria buiten de deur te houden. DAM zet zich in voor diagnose en behandeling voor malaria in Afrika. daarmee kan het verlies van vele kinderlevens worden voorkomen.

Help mee malaria te bestrijden op Wereld Malaria Dag !