Snelle diagnose-test spaart vele levens

Een manier om malaria vast te stellen is een microscooptest. Deze methode is effectief, maar heeft in vele gebieden in Afrika een groot aantal nadelen vanwege het ontbreken van betrouwbaar materiaal, een steriele ruimte en elektriciteit.

Daarnaast zijn goed opgeleide mensen nodig die de uitslagen correct kunnen interpreteren. Deze essentiële componenten ontbreken in afgelegen gebieden. Bovendien neemt de uitslag aan de hand van een microscoop uren in beslag voordat de uitslag afleesbaar is.

Sinds enkele jaren bestaat de snelle test (Rapid Diagnostic Test/RDT) die alle vormen van malaria kan vaststellen. Het is een zeer kwalitatieve manier van analyseren. Door de zeer eenvoudige techniek is de test uitstekend te gebruiken in afgelegen gebieden. Voor de sneltest is slechts 1 bloeddrup nodig en enkele druppels reactievloeistof. Het resultaat is af te lezen binnen 15 minuten. De methode lijkt op een zwangerschapstest.

Alle soorten malaria parasieten laten, vóór het moment dat deze de rode bloedcellen binnendringen, een zeer specifieke stof (anti-gen) achter in de bloedstroom. Het principe van de sneltest is het traceren van dit anti-gen. Deze test heeft een zeer hoge gevoeligheid (95%) voor de specifieke stof die door de parasieten worden afgescheiden. Een proteïne-gevoelige test wordt primair gebruikt. Er kan ook worden getest met een enzyme-gevoelige test om te controleren of de medicatie het patiëntje na drie dagen volledig heeft genezen.