Drive Against Malaria

Stichting Drive Against Malaria heeft tot doel malaria te bestrijden en patiënten die lijden aan de ziekte te genezen. Elk jaar sterven ruim 500.000 mensen aan de gevreesde ziekte terwijl deze te voorkomen en te genezen is. Echter, de geneesmiddelen en materialen om malaria te bestrijden bereiken de geïsoleerde mensen niet. Met name bevolkingsgroepen die wonen in afgelegen gebieden, zijn volledig verstoken van medische zorg als gevolg van slechte infrastructuur of aanhoudende politieke instabiliteit. In deze gebieden is de malaria-situatie het meest schrijnend. Wij ondersteunen juist deze bevolkinsgroepen met effectieve behandelingstherapieën, diagnostiek, preventie, medicatie, zorgen voor lokale training en zetten hulpposten op.
Sinds 1988 bereikt Drive Against Malaria demeest kwetsbare mensen en zorgt ervoor dat zij hoogwaardige bescherming en medicatie ontvangen die duizenden mensen kan helpen genezen.

Drive Against Malaria Foundation is sinds 1988 actief in 32 Afrikaanse landen, met ruim 450 duurzame projecten in extreem geïsoleerde regio's in Kameroen, Nigeria, Centraal Afrikaanse Republiek, Angola, Namibië en Zambia. De projecten staan onder leiding van de Nederlandse tak van de Stichting en samen uitgevoerd met lokaal opgerichte hulpcentra in Afrikaanse landen. De activiteiten staan onder toezicht van DAM Bureaus in de United kingdom (Londen), België (Antwerpen), Nederland (Amsterdam) en de Verenigde Staten (New York) met nationale project teams. De projecten in Afrika worden gecoördineerd vanuit Country-Offices in Kameroen en Namibië.

Filantroop, Founder en Chairman David M.C.Robertson is begonnen met de Malaria Campagne in 1988. Zijn werk werd hiermee 'swereld éérste Malaria Missie. Geen enkele hulporganisatie heeft Malaria op de agenda staan. Noch zagen zij Malaria als gezondheids prioriteit nummer 1. in Afrika. Terwijl miljoenen kinderen onder de vijf jaar aan de ziekte sterfen. Pas in 1998 werd de wereld wakker. Robertson legt samenwerkingsverbanden vast met de World Health Organization, Roll Back Malaria, United Nations, Ministers van Volksgezondheid en Presidenten van Afrikaanse landen. Drive Against Malaria is 's werelds eerste hulporganisatie die de strijd tegen malaria aanbind. Robertson is de initiatiefnemer van 'Wereld Malaria Dag' en heeft honderden organisaties, zoals de Bill Gates Foundation aangespoort malaria te bestrijden. Lees ook : Heldendaden

De project landen en regio's in Afrika worden geselecteerd aan de hand van de volgende criteria: ernstig hoge malaria sterfte en risico; nationaal malaria controle-beleid in overeenstemming met de internationaal aanvaarde normen van de World Health Organization; nationale capaciteit om een dergelijk beleid uit te voeren; bereidheid om samen met Drive Against Malaria Foundation de ziekte malaria te bestrijden en betrokkenheid van internationale donoren en partners.

In Sub Sahara Afrika, waar landen zijn voorzien met insecticide behandelde muskietennetten, verbeterede diagnostische tests, effectieve geneesmiddelen en lokale trainingen, is het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf jaar fors gedaald. Van 1.000.000 naar 500.000 per jaar. Het risico op malaria neemt af en het is duidelijk dat de cumulatieve inspanningen van de voorzitter van Drive Against Malaria (DAM) en zijn teams, de nationale regeringen en vele partners functioneert. De hedendaagse vernieuwde technieken en fondsen van DAM (afkomstig uit Nederland, België, Luxemburg, United Kingdom, United States en het Midden Oosten) hebben een belangrijke rol in deze opmerkelijke vooruitgang gespeeld.

Historie: 1988

In 1988 werd de hulporganisatie gelanceerd. De Britse David M.C. Robertson (Founder) treft 32 Afrikaanse landen aan waar malaria honderdduizenden levens opeist.  Malaria epidemieën nemen dramatische vormen aan, door het ontbreken van specifieke malaria behandeling, geneesmiddelen, diagnose en bescherming. Malaria heeft catastrofale gevolgen voor de bevolking en Afrikaanse gezinnen verliezen gemiddeld vier tot vijf kinderen.  Het is tijd voor dringende wereld attentie om hulp voor de gevreesde ziekte te vergroten en de sterfte van malaria te verminderen met 50% in de hoogste risicolanden in Sub Sahara Afrika. Elke minuut sterven 3 kinderen aan de dodelijke ziekte maar voor de getroffen malariaslachtoffers ontbreekt elke hulp. Als niet onmiddelijk wordt ingegrepen ontvouwen zich de contouren van een ramp die miljoenen mensen treft.

1988 - Times Square - New York - De Afrikaanse bevolking in malaria risicogebieden zijn volledig aan hun lot overgelaten. De feiten zijn onomstotelijk. Het is verbijsterend dat geen enkele organisatie malaria op de agenda heeft staan. Robertson gaat 'Around the globe' en roept de wereld op om malaria dringend aandacht te geven. In de Verenigde Staten wordt Robertson ontvangen in New York met publiciteit op Times Square. De internationale media geeft gehoor aan Robertson’s oproep met publicaties over de malarianood in Afrika. Robertson ontvangt partnerschap van de World Health Organization in Geneva en de United Nations. Naast essentiële global-awareness-campagnes zorgt Drive Against Malaria voor effectieve hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika.

Co-Founder drs Julia Samuël
In 1999 sluit Filantroop & Co-Founder drs Julia Samuël zich aan bij de Britse hulporganisatie. Hierbij krijgt de organisatie ook een fundament in Nederland met Stichting Drive Against Malaria. In Nederland, Engeland, België, Luxemburg en Duitsland wordt het werk van DAM verder in de publiciteit gebracht via TV-documentaire's door RTL en Channel-4. In Afrikaanse landen zetten Robertson en Samuël zich in om Drive Against Malaria verder te ontwikkelen tot een hulporganisatie met ruim 450 projecten die jaarlijks ruim 100.000 malaria geïnfecteerde kinderen bereikt, die zonder behandeling malaria niet kunnen overleven. Vanuit Amsterdam wordt de organisatie gestuurd met tientallen enthousiaste professionals. Drive Against Malaria biedt hulp in ondermeer Senegal, Kameroen, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Ruwanda, Uganda, Kenia, Tanzania, Mozambique, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Namibië, Angola, Gabon, de Congo's en de Centraal Afrikaanse Republiek.
Lees ook het artikel: 'Julia Samuel 20 JAAR voor DAM'.

Vandaag is Drive Against Malaria een hulporganisatie die inmiddels 6.454.000 beschermende netten heeft verdeeld, 4.549.000 levens heeft gespaard, zorgt voor effectieve ACT medicatie en RDT diagnostiek.  Bij malariabestrijding is kennisoverdacht essentieel. Met training en educatie is de lokale bevolking in staat om zichzelf, voor nu en in de toekomst, tegen de ziekte te beschermen. Door deze “onafhankelijkheidsstrategie” valt de hulp niet uiteen. Hierdoor heeft Drive Against Malaria in tientallen werkgebieden in Afrika malaria volledig onder controle gebracht. Waar vandaag, onnodige kindersterfte, niet meer voorkomt.

Samenwerken met de W.H.O. en de U.N.
Drive Against Malaria werkt nauw samen de de World Health Organization en de United Nations in Afrikaanse landen. UN vliegtuigen worden ingezet voor het transport van interventies. Hierdoor zijn we in staat grote projecten te verwezenlijken: 27.000 muskietennetten en 10.000 malaria behandelingen in Angola,  760.000 netten in de Democratische Republiek Congo. Minister Koenders bezocht dit project in het door oorlog geteisterde Kivu. 

Momenteel is Drive Against Malaria actief in west- centraal- en zuidelijk Afrika en zorgt voor ruim 450 duurzame hulpprogramma's om malaria te bestrijden. Jaarlijks worden duizenden kinderen behandeld waardoor zij snel genezen. We zorgen voor geneesmiddelen, bescherming  en training van de lokale bevolking. Hierdoor kunnen de kinderen en hun families overleven.