Kwetsbare bevolkingsgroepen

Grensgebied Nigeria / Kameroen - Er is zoveel behoefte aan geneesmiddelen dat wij onze hulp in Afrika jaar na jaar verder uitbreiden. We zetten alle zeilen bij en doen wat we kunnen, maar tegelijkertijd beseffen we dat er voor elk kind dat we van malaria genezen, er nog veel meer gezinnen zijn die helemaal geen medicijnen kunnen krijgen zoals in het grensgebied Nigeria - Kameroen.

BAKASSI - Er is nauwelijks gekwalificeerd medisch personeel in gebieden zoals Bakassi. Malaria is hier nog steeds de duivel die regeert. Onze hoofdmissie is malaria bestrijding maar een lastig obstakel in Bakassi is de veiligheid. Het gebied ligt midden in een regio dat zwaar onder vuur ligt vanwege rebellen, kidnappingen en overvallen.

Op Bakassi is er een tekort aan alles. Onder alle omstandigheden blijven we voor de mensen klaar staan. Op verschillende plaatsen zetten we veldhulpposten op, waar mensen soms uren in de rij staan om geholpen te worden. De bewoners zijn geduldig en enorm dankbaar. Vaak ontvangen onze teams meer dan 350 patiënten per dag.

Onze hulpteams staan continue klaar om in actie te komen als er een epidemie dreigt uit te breken. We geven zorg aan iedereen die malaria slachtoffer is. Vaak zijn wij als een van de weinigen actief in een gebied omdat de oortdurende dreiging in deze gebieden de humanitaire hulpverlening enorm bemoeilijkt.

Mensen kunnen bij ons terecht voor behandeling voor malaria en vele andere ziekten. Extra complicaties in dit gebied zijn een gebrek aan wegen, elektriciteit, schoon water en een bijna ondoordringbaar landschap. Bruggen ontbreken wat het uitvoeren van onze hulp tot een grote logistieke uitdaging maakt.

Onze teams gebruiken bijvoorbeeld boten om de mensen die hulp nodig hebben te bereiken. Op Bakassi hebben we daarom malariaposten ingesteld en lokale mensen getraind, zodat mensen dichter bij huis een medicijnkuur kunnen krijgen.