Malariamuggen gedijen vooral in vochtige streken

 

De Anopheles muskiet is een nachtinsect en komt in principe over de hele wereld voor. Van nature draagt deze mug géén malaria met zich mee. De Anopheles is echter de enige muskiet die in staat is malaria parasieten over te dragen van een besmet mens tot mens. De bevolkingsgroepen die besmet zijn en de malaria parasiet in het bloed dragen wonen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en arme Europese gebieden. De meeste malaria slachtoffers komen voor in Sub-Sahara-Afrika.

De malariamug leeft vooral in gebieden met stilstaand water. Zij heeft eiwitrijk bloed nodig om haar eitjes te kunnen leggen. In combinatie met voldoende daglicht kunnen de larven zich tot volwaardige muggen ontwikkelen. Wanneer zij zich voedt met bloed van een gezond mens, dan is er géén sprake van malaria verspreiding. Maar wanneer zij zich voedt met malaria besmet bloed dan bestaat het gevaar dat de ziekte zich verspreid. We kunnen dan spreken van een malaria risico gebied.

De malariamug komt nauwelijks voor in onaangetast, tropisch regenwoud, omdat zij zich daar moeilijk kan voortplanten. Door het ontbreken van direct zonlicht kunnen de larven zich namelijk niet verder ontwikkelen.

Film: De gevolgen van ontbossing

De Anopheles muskiet is een nacht insect. Alleen het vrouwtje voedt zich met bloed en is extreem agressief in de nacht. Het is daarom essentieel voor bevolkingsgroepen die leven in malaria risico gebieden om te slapen onder een geïmpregneerd muskietennet.