KAMEROEN

Waar de Weg eindigt, gaan wij Door !

Al meer dan dertig jaar reageert Drive Against Malaria op urgente gezondheidscrises in Kameroen.  We redden levens en verlichten menselijk lijden op de moeilijkst bereikbare en meest verwoeste plekken van het land. Vooral in de REDZONES (Gevaarlijke & Hoog Risico gebieden) waar de mensen in crisis, armoede en groot gevaar leven en waar nauwelijks hulporganisaties in actie komen.

Juist de armste mensen hebben elke vorm van hulp enorm hard nodig. In deze risico gebieden geeft DAM hoop op een betere toekomst. Kameroen, 14 keer groter dan Nederland, heeft de afgelopen decennia te maken met een reeks crises. Complexe redenen voor de crises in Kameroen zijn onder meer meerdere gewapende groepen, de burgeroorlog en een gebrek aan essentiële gezondheidszorg.

Wij gaan tot het uiterste
Daarnaast zorgt vooral de oorlog en de isolatie van de gezinnen die extra moeilijk bereikbaar zijn en in afgelegen gemeenschappen wonen, voor gebrek aan gezondheidszorg. Er bestaat in Kameroen geen eenvoudige oplossing, wat zou kunnen verklaren waarom het land niet meer media-aandacht krijgt, ondanks de omvang van de crisis. We hebben ondanks de oorlog vooruitgang geboekt in de bestrijding van malaria, maar het gezondheidsprobleem is nog steeds enorm.

Gevolgen voor getroffen kinderen
Hoewel we duizenden sterfgevallen, veroorzaakt door malaria, in de afgelopen jaren hebben kunnen terugdringen, is het aantal getroffen mensen nog steeds groot. De armste regio’s – de dorpen en haar bewoners die het minst in staat zijn om zich tegen deze ziekte te wapenen -  worden het meest getroffen. Malaria heeft ook hier grote gevolgen voor kinderen. Ondanks dat malaria behandeld en zelfs voorkomen kan worden, sterft er nog steeds elke twee minuten een kind aan malaria.

Een van de Meest Kwetsbare landen

Kinderen vertegenwoordigen meer dan de helft van de totale malaria-gerelateerde sterfgevallen wereldwijd. In een land als Kameroen, waar gezondheidszorg, geschoolde gezondheidswerkers en essentiële medicijnen schaars zijn, hebben kinderen nauwelijks toegang tot de levensreddende behandeling die ze nodig hebben.

Dodelijke malaria uitbraken teisteren kameroen met regelmaat. In combinatie met een hoge mate van ondervoeding is het immuunsysteem van kinderen minder goed in staat om de gevolgen van malaria aan te pakken. Malaria bedreigt de gezondheid van zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Dit komt enorm veel voor in Kameroen. Het oplopen van malaria tijdens de zwangerschap brengt een groot risico voor de moeder en haar ongeboren kind met zich mee.

DAM behandeld zeer succesvol
Ongeboren baby's die aan malaria worden blootgesteld, hebben vaak een laag geboortegewicht, en moeders met malaria lopen een groter risico op bloedarmoede, een miskraam en doodgeboorte. Drive Against Malaria behandeld zeer succesvol alle zieke bewoners die besmet zijn. Kameroen is een van de meest kwetsbare landen in Afrika, waar de meeste zwangere vrouwen onbehandeld blijven in een gezondheidszorgsysteem dat niet in staat is brede toegang tot broodnodige zorg te bieden.

We kunnen malaria beëindigen!
Malaria treft de armste landen. Artsen zijn schaars, met slechts één opgeleide arts per 65.000 mensen. Maar we kunnen malaria beëindigen! DAM heeft al in tientallen regio's malaria volledig onder controle gebracht!  We beschikken over alle nodige middelen om malaria te voorkomen en te behandelen, en we hebben vooruitgang geboekt bij het terugdringen van het aantal gevallen en sterfgevallen. Sinds de CovSars-Pandemic is de vooruitgang echter tot stilstand gekomen en in de zwaarst getroffen landen is het aantal gevallen zelfs toegenomen