OVERSTROMING IN ANGOLA

(ANGOLA: Cunene / Kuando Kubango) → Exceptionele overstromingen hebben tientallen nederzettingen in Zuid Angola, in de provincies Cunene en Kuando Kubango een de grens met Namibië, onder water gezet waarbij een onnoemelijk aantal huisjes zwaar beschadigd zijn. Het is nog maar kort geleden dat het gebied werd getroffen door een cholera- en een malaria-uitbraak. En nu de overstromingen die daarop volgde.

De bewoners zijn volledig onbeschut en daardoor onbeschermd. Onder hen zijn ontelbare kinderen die lijden aan malaria. De gevaren van de ziekte neemt toe na de overstroming omdat vele daklozen zijn gedwongen om zich onbeschermd in rap opgezette hutjes te huisvesten. Vooral in omstandigheden als deze kan malaria snel om zich heen slaan. 

Meer dan de helft van de getroffenen zijn kinderen. In dit geteisterde gebied van Angola geven we levensreddende hulp aan de kindjes die met malaria besmet zijn. Zij zijn nog geen vijf jaar oud. Vooral in overstroomde gebieden ligt malaria op de loer. Zonder hulp zullen er nog meer kinderen ziek worden. En het water is natuurlijk een ideale broedplaats voor muggen. De situatie is bijzonder zorgwekkend.

Ruim 8.000 mensen zijn in acute nood en leven in onbeschermde schuilplaatsen. Twaalf kinderen zijn vermist.  Ons team heeft tijdens deze spoedmissie onmiddelijk gereageerd op de acute behoefte aan hulp om al het nodige voor de patiëntjes te doen. Met de verdeling van honderden beschermende netten en toegang tot medische zorg aan 1.300 Angolese kinderen jonger dan vijf jaar, die anders zonder zou zijn gebleven. 

De bewoners vragen ons mee te helpen een noodhulppost op te zetten op een hoger gelegen veilige plaats met noodvoorraden zoals geneesmiddelen en beschermende netten waarmee zij voorbereid zijn om de toekomstige behoefte het hoofd te bieden. Gezien het hoge ziektecijfer zet DAM hier ook een belangrijke hulpunit op voor de zorg voor de slachtoffertjes. De dankbaarheid en opluchting van de moeders is overweldigend !