DRIVE AGAINST MALARIA BESTAAT RUIM 35 JAAR

EEN REIS DOOR 35 JAAR MALARIA BESTRIJDING  1988 - David Robertson reist door het Afrikaanse continent. Wat begon als een malariacampagne, is uitgegroeid tot ruim 35 jaar actieve malariabestrijding. In 1999 ontstonden de eerste activiteiten van Drive Against Malaria Nederland met de steun van Co-Founder drs Julia Samuël.  Met de inzet van honderden lokale teams heeft DAM ruim 450 duurzame projecten opgezet in Afrika.

De oprichters David M.C.Robertson en drs Julia E. Samuël

Citaat uit bestseller & boek 'Niemand Weet Waar Ik Ben': .... Robertson vertrekt vanuit Engeland in 1988 voor zijn eerste malaria campagne. Een tocht dwars door Afrika van maar liefst 9.623 kilometer. De malariasituatie is meer dan schrijnend. De ziekte veroorzaakt jaarlijks meer dan 500 miljoen zieken en ruim 1 miljoen dodelijke slachtoffers. Voornamelijk Afrikaanse kinderen jonger dan vijf jaar. Door de mensen in Afrika te ontmoeten begin ik te begrijpen dat het echte drama van Afrika niet ligt in de burgeroorlogen of hongersnoden. Hier wonen mensen die hunkeren naar gezondheidszorg. Er zijn geen malaria netten, -diagnose en geneesmiddelen ontbreken. Malaria heeft de bevolking volledig in de greep. Het is schokkend dat geen enkele organisatie in de wereld malaria op de agenda heeft staan....

Lokale mensen worden opgeleid tot gezondheidswerkers

Hulpposten in elk dorp

De organisatie heeft ondertussen miljoenen mensen behandeld, genezen en beschermd. De sleutel van een effectieve preventieve aanpak ligt niet alleen bij de distributie van muskietennetten en medicijnen. Het is de kern van het succes om lokale mensen op te leiden tot gezondheidswerkers en het opzetten van hulpposten. Deze worden volledig uitgerust met de interventies om diagnose malaria te kunnen stellen en met de middelen om effectief te kunnen behandelen. Het is levensbelangrijk om te zorgen voor educatie en opleiding van gezondheidswerkers in de dorpen.

Lokale teams zijn enorm gemotiveerd

Geen tijd om achterover te leunen

In 30 jaar hebben we enorme vooruitgang geboekt bij de aanpak van malaria. In 1988 eiste malaria jaarlijks 1 miljoen dodelijke slachtoffers en elke 20 seconden stierf een kindje jonger dan 5 jaar. Nu sterft elke 2 minuten een kindje en is het dodental teruggebracht naar 450.000 mensen per jaar. DAM heeft de fatale ziekte in 744 dorpen gestopt en heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat in tientallen regio's malaria is gedaald van 80% naar 4%. Met financiële investeringen signaleren we dat het mogelijk is om malaria te beteugelen. Maar dat betekent niet dat we nu rustig achterover kunnen leunen. We vervullen een onmisbare rol voor hulpbehoevende bevolkingsgroepen die door de ziekte getroffen worden.

Stichting Drive Against Malaria geeft in malaria noodsituaties directe steun. DAM zorgt voor geneesmiddelen, diagnostiek, muskiet-dodende-bednetten, oprichting van hulpposten, training gezondheidswerkers, school projecten, vrouwengroepen, malaria&milieu projecten en informatie dagen voor de lokale bevolking.