Medicatie naar de meest afgelegen stammen van Namibië & Angola

Noord Namibië - Grensgebied Namibië / Angola - In de regio's langs de gehele noord grens van noord Namibië en zuid Angola - strekkend van de Kunene in het westen tot aan het meest oostelijke puntje van de Caprivistrip - zijn duizenden bewoners afhankelijk van medische hulp. De meeste hulpposten met voldoende medische middelen zijn geconcentreerd in stedelijke gebieden, terwijl de meerderheid van de armste bevolking in uiterst afgelegen gebieden woont.

Wij zorgen ondermeer voor medicijnen voor de mensen in geïsoleerde delen van het land voor wie de dichtstbijzijnde gezondheidspost op tientallen kilometers afstand ligt. Naast de behandeling met ACT-Therapie zorgen we voor geïmpregneerde muggennetten en geven we voorlichting. Vooral voor de mensen die wonen in de meest afgelegen streken van Afrika. Wegen ontbreken en medische voorzieningen, elektriciteit en schoon drinkwater zijn nauwelijks bereikbaar.
Lees meer over DE MISSIE

We overwinnen mega obstakels

Grote uitdaging. Onze behandelteams werken op plaatsen aan de grens in het noorden van Namibië en het zuiden van Angola waar de middelen beperkt zijn. De logistiek vormt hier een grote uitdaging, de situatie is onzeker en de omstandigheden lenen zich nu niet bepaalt aan geavanceerde medische zorg waaraan velen van ons gewend zijn. Door het overwinnen van obstakels krijgen duizenden mensen dankzij DAM de geneesmiddelen die zij nodig hebben. Talloze kinderen worden door ons behandeld. We helpen families bij het overwinnen van ziekten, waardoor hun kinderen niet meer onnodig sterven.

Gratis zorg is essentieel. Hoge kosten voor behandelingen en medicijnen veroorzaken catastrofale gevolgen voor duizenden patiëntjes in noord Namibië, waarvan de ouders niet in staat zijn om die medische zorg te betalen. Drive Against Malaria zorgt voor hulp voor iedereen die zorg nodig heeft. Dit gaat met gesloten portemonnee. - Hier ligt een belangrijke taak voor onze hulporganisatie; ervoor zorgen dat alle kinderen, in elk gezin, zorg krijgen wanneer zij ziek zijn. Dit is een recht voor elk kind, onafhankelijk waar zijn of haar wiegje staat! Wij vinden dat dit een van de belangrijkste opdrachten is voor onze organisatie.

Hulp verlenen in extreem afgelegen gebieden

Effectieve malaria behandelingen. Wij verenigen ons met de vaak erbarmelijke condities die deel zijn van onze werkomgeving. Na bijna 30 jaar hulpverlening in extreme gebieden zijn we hierop voorbereid. Maar we blijven streven naar de best mogelijke en meest effectieve malaria zorg. We voeren ons doel uit op honderden geïsoleerde locaties waar we de bewoners bijstaan. Onze teams zorgen in het gebied voor GPS mapping, waardoor wij de malaria preventie gebieden in kaart kunnen brengen, met daarin alle belangrijke nederzettingen.

Weggedrukte bevolkingsgroepen. We behandelen waar we kunnen en vestigen nieuwe projecten in de nederzettingen. Daarbij zorgen we voor de Himba bevolking die ook vanuit buurland Angola toestroomt om hulp te zoeken. We ondersteunen weggedrukte bevolkingsgroepen die oog in oog staan met de levensbedreigende en verwaarloosde ziekte malaria. Drive Against Malaria pakt de zorg aan voor deze mensen. Waar we kunnen verbreden we de toegang tot malariazorg met levensreddende behandelingen voor geïnfecteerde mensen.

Drive Against Malaria wordt overal herkend

Ook de media speelt een belangrijke rol. Onze hulp is binnen de media niet onopvallend gebleven. Met een wekelijkse pagina over malaria in de Namib Times, gezondheidsdiscussies via nationale radio en prime-time NBC TV News, heeft DAM de malariaslachtoffers van het noorden uit de verborgenheid gehaald. De media speelt in elke vorm ook een belangrijke rol om de bewoners van het land wegwijs te maken over de gevreesde ziekte. Dat geeft ons de mogelijkheid om levenssparende accenten in de bekendheid te plaatsen. Op het gebied van educatie en voorlichtng zijn we beduidend actief en werken daarin  samen met locale organisaties.

We behalen inmiddels grote vooruitgang in Namibië. Reeds na twee jaar sinds onze hulpverlening, zien we een grote vooruitgang in de regio's van Namibië waar malaria is vermindert met 98% ! Drive Against Malaria heeft enorme vooruitgang geboekt in het terugdringen van malaria door duizenden mensen te voorzien van bescherming en malaria assistentie. In de regio's waar onze hulpprogramma's zijn opgezet in het uiterste noorden van het land zoals de regio's Kunene, Omusati en Ohangwena tijdens de malaria uitbraak van 2014, is nu het aantal malaria indrukwekkend gedaald en zijn sterfgevallen in de Kunene niet meer voorgekomen.

Malaria uitbraken tot stilstand brengen. Het regenseizoen en de zware overstromingen in het begin van 2016 zorgden voor malaria uitbraken in het grootste deel van de noordelijke regio's.

Met tientallen Land Rovers blijven we ter plaatse

De malaria uitbraken zijn inmiddels volledig onder controle gebracht. Wij mogen echter niet de aandacht afzwakken, omdat de gevreesde ziekte altijd op de loer ligt. Drive Against Malaria zorgt in extreem afgelegen en moeilijk begaanbare gebieden voor mensen die hulp nodig hebben. Kinderen en volwassenen. Voor de bewoners is het zeldzaam om een dokter te kunnen bezoeken wanneer zij ziek zijn. In veel afgelegen gebieden is dit helaasniet incidenteel. Na een malaria uitbraak, met daarbovenop een natuurramp zoals overstromingen, blijven we ter plaatse om de mensen te helpen.

Bewoners in afgelegen gebieden kunnen op ons blijven rekenen. Bij onze hulp in de nederzettingen van Namibië verzorgen we ernstig zieke kinderen, we vangen gezinnen op die slachtoffer zijn geworden door ziekte en zorgen voor bescherming. Voor malaria en nog vele andere tropische ziekten die levensbedreigend kunnen zijn, mogen de mensen op Drive Against Malaria rekenen. DAM geeft toegang tot levensreddende preventie, medicijnen zoals ACT en diagnostiek waardoor men in lokaal opgezette hulpposten zelf ook malaria kan vaststellen en genezen.

Drive Against Malaria boekt in 2016 succes tegen Malaria in Namibië.  Klamboes die behandeld zijn met langwerkende insecticide, zorgen voor optimistische daling van het aantal malariabesmettingen in noord Namibië. DAM is als eerst in 2014 gestart met hulpprojecten in twee provincies in en rond de Kunene. Vervolgens hebben we ons missie gebied uitgebreid langs de gehele grens met buurland Angola om grensoverschrijdende malaria infecties tegen te gaan. We bezoeken de dorpen om het gebruik van klamboes te stimuleren en daarnaast traint DAM lokale mensen in het diagnosticeren en behandelen van malaria. Preventie, voorlichting en educatie heeft daarbij hoge prioriteit. Het resultaat is een afname van malaria infecties in 27 dorpen en nederzettingen van maar liefst 95 procent binnen twee jaar. Kindersterfte door malaria komt nagenoeg niet meer voor.
Namibië doet ook mee aan ons 'Schools Against Malaria Project'

De strijd tegen malaria gaat met veel succes verder !