DE VERGETEN KINDEREN VAN ZIMBABWE

Zimbabwe is getroffen door malaria en ondervoeding. Het land was ooit een van de meest welvarende en productieve landen van zuidelijk Afrika. Echter, de afgelopen tien jaar hebben politieke en economische crises gezorgd voor een verwoestende afbraak van de volksgezondheid. Ruim 35.000 kinderen hebben dringend hulp en behandeling nodig.

De lokale teams van Drive Against Malaria blijven zich inzetten voor de mensen in het noordwesten van Zimbabwe, in het grensgebied met Zambia, waar nu ook een noodsituatie is aangekondigd vanwege de ongenadige droogte.

Behaald Succes midden in een crisis !

NA EPIDEMIE IS MALARIA NU OVERWONNEN IN NDLOVU! » Mei 2020 - Nooit meer zal malaria zo hard toeslaan als tijdens de epidemie die begon met een tweejarig meisje in Ndlovu. De ziekte greep vervolgens razendslen om zich heen en eiste meer dan duizend levens. Met de komst van Drive Against Malaria in de regio is malaria nu volledig ingedamd.
In de tijd van de epidemie was 89% van de bevolking besmet. Nu is het gedaald naar slechts twee malaria infecties per jaar. De volledige Ndlovu Regio is malaria vrij ! Wij zijn er destemeer trots op omdat niemand er in kon geloven dat we hierin zouden slagen in een crisisland als Zimbabwe. Al vanaf de start hebben we er enorm de tanden in gezet.
Niet alleen door malaria te verslaan met de verspreiding van muskietennetten, medicatie en diagnostiek, training en educatie, maar ook door ervoor te zorgen dat de mensen in Ndlovu niet aan hinger lijden. met de informatie zijn we in staat geweest de bewoners te informeren. De bewoners verbouwen de akkers en oogsten voldoende groenen en fruit om honger tegen te gaan.
Ndlovu was onze eerste missie waar we het planten van bomen hebben gestimuleerd en die staan nu in volle groei en bloei. daarnaast zorgden we ervoor dat het lokale Ndlovu Hospitaal weer optimaal functioneert. Bewoners kunnen hun omgeving een succesverhaal vertellen en de medebewoners ervan overtuigen dat die 'buitenlandse hulp' resultaat heeft en duizenden mensenlevens heeft gered!
We moeten er wel bij zeggen dat de lokale bevolking en het hospitaal personeel geweldig heeft meegewerkt, want zonder die medewerking is het dweilen met de kraan open.Die samenwerking en aandacht is nooit verslapt. Tijdens onze laatste missie begin dit jaar hebben we afscheid genomen. Ndlovu is gezond en malaria vrij, er is geen honger, de economie bloeit en is nu volledige 'self sufficient'. LEES MEER

Honger teistert Zimbabwe

 >> Januari 2020 - De honger is acuut. Kinderen dreigen van honger te sterven. Duizenden dieren en vee zijn al gestorven. Mensen smeken ons om hulp om in leven te blijven. Met DAM vergroten we de hulpprogramma's met voedselgarantie in de noordelijke regio's van Zimbabwe, zodat er levens gered kunnen worden. Vooral de kinderen in Zimbabwe worden getroffen door ernstige ondervoedingsproblemen.
Het land lijdt onder de ergste droogte sinds ruim 10 jaar. Noodgebied van Jambezi tot Kariba. Drive Against Malaria breidt de hulpprogramma's in Zimbabwe uit, als gevolg van de droogte. ''Met DAM richten we ons voornamelijk op extra hulp in Malaria-gevaarlijke gebieden in het noorden langs de Zambezi tussen Jambezi en Kariba. Een gebied dat zich uitstrekt over een lengte van 527 Km.
Naast 4.000 flessen Shamba Maheu units - een gefermenteerde drank op basis van mais - zorgen we voor extra voeding van ons malaria programma met ruim 7.000 voedzame Plumpy'Nut noodvoeding in combinatie met malaria bescherming en ACT Malaria-medicatie.
Ernstige honger vergroot de kans dat kinderen malaria niet kunnen overleven. 37,5 Procent van kinderen die honger lijden vergroot het risico op het ontwikkelen van ernstige malaria gevolgd door overlijden. Er bestaat een duidelijk verband tussen een beperkte calorie-inname en malaria. Het risico op het ontwikkelen van ernstige malaria is bij kinderen die honger lijden vijf keer zo groot als bij kinderen die matige honger kennen. LEES MEER in het volledige Missie Verslag.

ZIMBABWE : Malaria grootste bedreiging voor kinderen

Geen ontsnappen aan malaria - Het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties heeft inmiddels de hoogste prioriteit gelegd op het verstrekken van voedsel aan de bevolking. Aangezien deze crisis aanhoudt, en de weinige financiële middelen volledig opgaan aan het voedselprobleem, is de zorgsector niet bij machte te ontsnappen aan de herhaalde aanvallen van malaria. Zelfs de meest elementaire middelen ontbreken: geneesmiddelen bij voorbeeld, en bedden op gezondheidsposten zijn niet uitegrust met beschermende klamboes. Een klein meisje werd binnengebracht met een gebroken arm, maar is nooit meer weggegaan... Zij raakt tijdens haar opname besmet en stierf aan malaiua. Dat is meer dan hartverscheurend. En toch - terwijl je dit leest - liggen er drie, zelfs vier kinderen in het zelfde bedje in coma en aan het infuus. Ze zijn besmet met malaria en zullen het waarschijnlijk niet overleven.

Kinderen in coma - In elke wiegje liggen stuiptrekkende kinderen. Een baby ligt in coma in een oud verroest ledikant en heeft moeite met ademen. Een jong kindje in het volgende bed is er eveneens slecht aan toe - de malariaparasiet heeft de rode bloedcellen aangevallen en de palmen van zijn handjes en de zooltjes van zijn voetjes zijn alarmerend wit. Hij heeft onmiskenbaar een bloedtransfusie nodig, maar in dit ziekenhuis staat de levering van ploedplasma op nul. Ouders hebben hun kleine zoontje binnen gebracht bij de gezondheidspost, maar ze zijn te laat gekomen. Voordat ze kwamen, hebben ze geprobeerd hun kind te behandelen met een kruidenremedie, puur uit geldgebrek. Toen de situatie levensbedreigend werd, leenden ze geld van buren, vrienden en familie, voor de opname in het ziekenhuis. Maar de organen van hun zoon waren te zeer verzwakt door de parasiet. Als hij al overleeft, zal hij hoogstwaarschijnlijk blind zijn en doof, en lijden aan een ernstige hersenbeschadiging. Hij zal verstandelijk gehandicapt blijven voor de rest van zijn leven.

Hulp voor de vergeten kinderen van Zimbabwe - Drive Against Malaria stuurt extra hulpteams naar klinieken in dorpen verwoest door malaria; - dorpen die anders geen medische zorg zouden krijgen. Onze gezondheidsteams zijn momenteel werkzaam in het land dat ook nog eens lijdt onder een slopende droogte-crisis. Onze organisatie is in deze regio actief sinds de jaren negentig met het verstrekken van preventieve middelen, medicijnen en diagnostiek voor een bevolking waarvan het bestaan wordt aangevallen op vele fronten. Onze hulpverlening in Zimbabwe is een levenspijler die onderdeel uitmaakt van een gezamenlijke nationale inspanning, gecoördineerd samen met de Verenigde Naties, nationale instanties en de Wereld Gezondheids Organisatie. We ondersteunen meer de 50 man medisch personeel in de noordwestelijke regio van het land om de behandeling van malaria voor kwetsbare kinderen te bevorderen.

Levensreddende behandelingen - Duizenden vergeten kinderen in Zimbabwe sterven aan malaria. Door de inzet van personeel, essentiële malaria-interventies en door middel van financiering, ondersteunen wij essentiële activiteiten en bieden kostenloze en levensreddende behandelingen aan. Lokale vrijwilligers worden opgeleid en uitgerust door het project van Drive Against Malaria, in  nauwe samenwerking  met maatschappelijke organisaties. Ook wordt instructie gegeven over preventie, en worden vroegtijdig testen en behandeling in de gemeenschappen gestimuleerd en ondersteund. Het is mogelijk om met onze gezamenlijke inzet, sámen met de gemeenschap de vergeten kinderen van Zimbabwe en de volgende generatie te bevrijden van malaria. Die betrokkenheid stuwt de gezondheid van de kinderen weer in de goede richting en bevordert het verder terugdringen van sterfte aan de gevreesde ziekte en gerelateerde complicaties.