DAM helpt slachtoffers in Mossapoula

Centraal Afrikaanse Republiek - Churita heeft de meest dodelijke variant van malaria. Voor de bewoners van Mossapoula lijkt dit eerder regel dan uitzondering. De situatie in het dorp blijkt meer dan schrijnend. Vele kinderen sterven onnodig, terwijl de ziekte te voorkomen is.

 

In 2010 luidde DAM de noodklok over noodzakelijke hulp aan Mossapoula en zeven dorpen binnen het Dzanga Sangha gebied, gelegen in het op één na grootste regenwoud ter wereld. In deze dorpen is malaria gezondheidsgevaar nummer 1. voor de Bayaka-pygmeeën. Elk kind dat sterft is er één te veel.

Het leven van de Bayaka dreigde ernstig in gevaar te komen door gebrek aan medische voorzieningen. Vooral kwetsbare kinderen lopen het grootste risico. DAM heeft alles in het werk gesteld om de Bayaka te helpen. Een complexe en kostbare operatie, mede door de slechte bereikbaarheid naar hun leefgebied.

De Bayaka leven in bittere armoede. Zij hebben geen geld voor essentiele medicijnen, terwijl malaria hard om zich heen slaat.  De kans is groot dat malaria kwetsbare familie’s tot slachtoffer maakt.  Daarom is het noodzakelijk dat de kinderen en alle bewoners bij DAM op consult komen. De eerste test resultaten zijn schokkend. De Bayaka hebben dringend extra hulp nodig.

Het DAM-team speelt direct in op de eerste noodsituatie. DAM opent extra consulten en meteen ontstaat er een enorme toestroom van moeders en hun zieke kinderen. Kinderen onder de 7 jaar, zwangere vrouwen en bewoners met extreem hoge koorts krijgen voorrang. Zonder adequate medicatie zullen zij malaria niet overleven en sterven zij binnen enkele dagen.

Drive Against Malaria zet alle zeilen bij om het gevaar voor een acute malaria-infectie te verlagen. We zorgen voor medicatie, training van lokale gezondheidswerkers en de distributie van geïmpregneerde muskietennetten om verdere verspreiding van malaria te voorkomen.  Mossapoula maakt deel uit van ons ‘Dzanga Sangha Project’ in de Centraal Afrikaanse Republiek.