MUCUBAL KRIJGT HULP

(ANGOLA: Namibe, Cunene) → In afgelegen gebieden langs de hellingen van de Serra da Chela rijden we binnen via de Namib-woestijn. Dichtbij Chiange zorgen we voor hulp aan een van de meest bijzondere mensen, de Mucubal-stammen. Angola is de thuisbasis van een van de meest fascinerende en mooie mensen van Afrika. Ruim 100 kilometer ten noorden van Namibië, vangen we de eerste signalen op van deze bijzondere stam met hun onaangetaste tradities. Zelfs na de burgeroorlog die ruim 15 jaar geleden eindigde, is er nog weinig over hen bekend. 

In Chibia op de centrale vlakte van Lubango ontmoetten we de meeste Mucubal families. De Mucubal zijn afstammelingen van de Maasai. Ze leven zo onafhankelijk mogelijk, hoeden hun vee en planten zoete mais. 

Drive Against Malaria is een van de weinige humanitaire organisaties die malaria bestrijdt in dit onbegaanbare gebied. Toegang tot beschermende muskietennetten en medicijnen is voor de hele stam de kern van een gezonde bevolking. DAM zorgt voor een blijvend malaria-vrij resultaat voor de Mucubal kinderen en de komende generaties. De bevolking verliest minimaal 1 kind per gezin ten gevolge van malaria. Dit is een alarmerende conclusie.

Gezondheidsproblemen gerelateerd aan malaria kosten vele kinderlevens per jaar. Tijdens onze missie bereiken 1.964 mensen in dit gebied. Een van de armste mensen van het land. We ontmoeten Makonja. Haar familie zijn kleine veehouders. Ze heeft net genoeg om het gezin te voeden. ''We hebben vaak minder dan een maaltijd per dag. En wanneer mijn kinderen ziek zijn, zijn ze te zwak om de ziekte te overleven.'' Gelukkig wordt ook Makonja gesteund door DAM.

Elke missie wordt intensief voorbereid. DAM verzorgt de distributie van ruim 2.000 malariabehandelingen en 400 met insecticide behandelde muskietennetten. Het leveren van hulp over honderden kilometers komt met zijn uitdagingen. Complexe toeleveringsketens, uitdagende wegomstandigheden en afgelegen locaties zijn gelukkig geen belemmering voor onze inspanningen. Door goede samenwerking met lokale partners en een solide logistiek plan overwinnen we elk obstakel.