MUCUBAL KRIJGT HULP

(ANGOLA: Namibe, Cunene) → In afgelegen gebieden langs de hellingen van de Serra da Chela na het binnenkomen van de Namib-woestijn die heel dicht bij Chiange komt, zorgen we voor hulp aan een van de meest bijzondere mensen, de Mucubal-stammen. Angola is de thuisbasis van deze fascinerende - en mooie mensen - op onze planeet. Ruim 100 kilometer ten noorden met de grens met Namibie, vangen we de eerste glimp op van deze bijzondere stam met hun ongewone leven en tradities. Zelfs na de burgeroorlog die ruim 15 jaar geleden eindigde, is er weinig over hen bekend. 

Maar in Chibia op de centrale vlakte van Lubango ontmoetten we de Mucubal-stam in grote getale. De Mucubal zijn een sub-groep van de Herero, van wie de meesten in Namibië wonen en spreken de Nilotische taal vergelijkbaar met Maasai - geen verrassing omdat zij afstammelingen zijn van de Maasai ontdekkingsreizigers. De meesten brengen hun tijd door met het verzorgen van hun vee en het planten van zoete sorghhum-maïs, waarbij het verplanten door de vrouwen wordt gedaan.

Drive Against Malaria is een van de weinige humanitaire organisaties die malaria bestrijdt in dit onbegaanbare gebied. Toegang tot beschermende muskietennetten en medicijnen is voor de hele stam de kern van een gezonde bevolking. DAM zorgt voor een blijvend malaria-vrij resultaat voor de Mucubal kinderen en de komende generaties. De bevolking verliest minimaal 1 kind per gezin ten gevolge van malaria. Dit is een alarmerende conclusie.

Gezondheidsproblemen gerelateerd aan malaria kosten vele kinderlevens per jaar. Tijdens onze missie bereiken 1.964 mensen in dit gebied. Een van de armste mensen van het land. We ontmoeten Makonja. Haar familie zijn kleine veehouders. Ze heeft net genoeg om het gezin te voeden. ''We hebben vaak minder dan een maaltijd per dag. En wanneer mijn kinderen ziek zijn, zijn ze te zwak om de ziekte te overleven.'' Gelukkig wordt ook Makonja gesteund door DAM.

Elke missie wordt intensief voorbereid. DAM verzorgt de distributie van ruim 2.000 malariabehandelingen en 400 met insecticide behandelde muskietennetten. Het leveren van hulp over honderden kilometers komt met zijn uitdagingen. Complexe toeleveringsketens, uitdagende wegomstandigheden en afgelegen locaties zijn gelukkig geen belemmering voor onze inspanningen. Door goede samenwerking met lokale partners en een solide logistiek plan overwinnen we elk obstakel.