SENGWA

Supported since : 2020
Missie: muskietennetten / educatie / medicatie

Hulp aan hen die alles moeten achter laten. De missie van Drive Against Malaria in 6 nederzettingen langs de Sengwa rivier is cruciaal. Er zijn bijna 4.000 intern ontheemden aan de oevers van de rivier, maar met veel minder steun dan reguliere vluchtelingen. Het was een bruusk vertrek uit Harare waardoor ze geen kans kregen om zich voor te bereiden. Op zoek naar veiligheid ontvluchten duizenden hun huizen en lieten ze vee en eigendommen achter. 
 

Op zoek naar Veiligheid

Op zoek naar veiligheid - soms te midden van gevechten in Harare - vluchtten duizenden hun huizen en lieten ze vee en eigendommen achter.
In de afgelopen twee decennia hebben velen zich in opeenvolgende golven hervestigd in Mashonaland, Matabeleland en Sinangatenkes, aan de rivier de Sengwa. Sindsdien is terugkeer naar huis een ongrijpbare droom. "Dat willen we wel, maar we zijn bang dat we gedood worden", vertelde Gabriel, die vluchtte nadat zijn familie was aangevallen. Tot nu toe is hun leven er niet beter op geworden. 

Malaria bij de Rivier

“We hebben geen banen. Het enige dat we hier kunnen doen is goud zoeken in de rivier. Maar vooral hier bij het water worden we ziek door malaria, maar we hebben helemaal geen netten. We proberen ons te beschermen met plastic. We zijn ontzettend blij dat we nu kunnen vertrouwen op de hulp van Drive Against Malaria.’’ 
Gabriel en duizenden anderen die tijdens hun verblijf in hun land gedwongen zijn hun huizen te verlaten zijn de vergeten slachtoffers van een langdurig conflict. Het zijn niet alleen de volwassenen; ook de kinderen - verscholen in de hutten - leven in erbarmelijke omstandigheden.
 

Baken van Hoop

Er is  geen enkele instelling die ontheemde mensen bijstaat. Omdat intern ontheemden worstelen met moeilijke levensomstandigheden, worden ze vaak inefficiënt ondersteund door een instanties. Sommigen blijven voor langere tijd zonder hulp en worden gemarginaliseerd en kwetsbaar voor mensenrechtenschendingen. Drive Against Malaria is ‘Een baken van hoop’. Als hulporganisatie zien wij ons verplicht om ontheemden te beschermen en bij te staan zonder enige discriminatie in gebieden die onder hun effectieve controle staan. Wij blijven ontheemden helpen om de toegang tot malariabescherming en essentiële medicijnen te versterken. 
Lees Meer