BAMUKONG ZWAAR GETROFFEN DOOR MALARIA

Kameroen / Bamukong - Het dorpje Bamukong ligt in het zuidwesten van Kameroen aan de rand van de Tiko regio. Hier wonen ruim 3.000 mensen. Het dorp is omringd door rivieren en is uitsluitend bereikbaar per 4WD en kano. Door de geïsoleerde ligging zijn de dorpelingen volledig afgesneden van malaria zorg. Het ontbreekt hen aan effectieve bescherming waardoor elke bewoner tientallen malen per jaar besmet raakt met grote gevolgen voor de gezondheid.

Het dorp is verscheurd door Malaria

HOGE KINDERSTERFTE
75 procent van de kinderen onder de vijf jaar sterft in Bamukong aan malaria, terwijl ook zwangere vrouwen een hoog risico lopen het niet te overleven. Malaria-infectie tijdens de zwangerschap leidt tot ernstige bloedarmoede bij de moeder en draagt bij tot een laag geboortegewicht bij pasgeboren baby's. Malaria vormt in het dorp een groot risicofactor voor kindersterfte, optimale groei en ontwikkeling.

Geen derderangs behandelingen

Bamukong gaat gebukt onder malaria en treft het hele dorp. Malaria patiënten zijn niet in staat de normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Met als gevolg het verlies van inkomen en zware lasten voor de gezinnen van Bamukong.
DAM wijst het denkbeeld stellig af dat arme mensen derderangs medicatie verdienen. Wij zorgen juist voor kwalitatief hoogwaardige behandelingen en bescherming die we blijven bieden aan de armste malaria patiënten. Dit geldt ook voor de bewoners van Bamukong
.

DAM arrangeert en traint lokale mensen in het dorp om malaria te bestrijden in hun eigen gemeenschap waardoor zij kunnen functioneren als gezondheidswerkers. Hierdoor kunnen zij zelf ook werken aan preventie en behandeling van de dodelijke ziekte.

Inmiddels zijn 397 families beschermd en is het aantal malaria infecties per jaar gereduceerd met ruim 90%. DAM heeft hier haar eigen team gestationeerd. David Robertson en Julia Samuël bezoeken het dorp diverse malen per jaar. De lokale assistenten zetten zich volledig in voor de strijd tegen malaria.

DAM zorgt voor een snelle toegang tot doeltreffende behandelingen en voorkomt onnodige kindersterfte in Bamukong.  De preventieve behandeling van malaria tijdens de zwangerschap zorgt voor een aanzienlijke vermindering van bloedarmoede en een laag geboortegewicht van baby's.
Bamukong maakt deel uit van het ‘Tiko Project’. Binnen dit project steunt DAM ruim 30 dorpen.