ISOBE: DAM steunt een van de armste dorpen in Kameroen

Kameroen / Isobe - Het leven van de dorpelingen wordt op alle fronten op de proef gesteld. Het dorpje Isobe aan de zuidwest kust van Kameroen wordt jaarlijks geteisterd door cyclonen. Moeders zijn bezorgd over de veiligheid van hun kinderen.

 

Ruim vijftig procent van de kinderen zijn ondervoed. Juist de kinderen, die extra kwetsbaar zijn voor tropische ziekten zoals malaria, hebben daardoor geen kracht om de ziekte de baas te blijven. Een kwart sterft voordat ze de leeftijd van vijf jaar hebben bereikt. Elk gezin verliest drie tot vier kinderen.

We zien radeloze moeders

Samuël: “Dit zijn schokkende conclusies. De toestand van de bewoners bevindt zich in een neerwaartse spiraal, de visserij stagneert en de paniek in het dorp neemt toe. We zien radeloze moeders, ondervoede kinderen en werkloze mannen. In Isobe is het leven wreder dan de dood”. Stichting Drive Against Malaria kent sinds 2010 de noden van het volk in Isobe.

DAM heeft de laatste jaren grote vorderingen gemaakt. De bewoners zijn enorm opgelucht met de komst van DAM. Robertson: “We zijn gestart met de bestrijding van de meest bedreigende ziekte malaria. Door muskietennetten te verdelen en vervolgens alle bewoners te testen en te genezen van malaria. Die eerste stap heeft meteen geresulteerd in een enorme daling van de kindersterfte.”

We blijven zorgen voor medische voorzieningen in Isobe. Het aantal inwoners wordt inmiddels weer op een gezond peil gebracht. Pas geboren baby’s blijven in leven en verkeren in goede gezondheid. Samuël: “We voeren tests uit op malaria en zorgen voor behandeling. De meest bedreigende ziekte in Isobe is nu onder controle. Momenteel behandelen we ook levensbedreigende ziektes zoals worminfecties, tyfus en hersenvliesontsteking.”

Een dorpje zoals Isobe is volledig afhankelijk van steun. Het grootste deel van de bewoners zijn vluchtelingen die in de schaduw staan van de samenleving. Maar ook zij hebben recht op een humaan bestaan. Isobe maakt deel uit van ons 'Mount Cameroon Project' waar verschillende dorpen de hulp krijgen van DAM.