677 KINDEREN GERED UIT LEVENSBEDREIGENDE SITUATIE

Centraal Afrikaanse Republiek  -  REGIO NOLA ↔ BAYANGA. Drive Against Malaria heeft 677 kinderen uit een levensbedreigende situatie gehaald. Een malaria uitbarsting trof ruim 2.000 kinderen, waarvan 677 in levensbedreigende comateuze toestand. Met een onmiddellijke noodoperatie is de explosie van malaria bevochten en overwonnen !

Ze zijn er nu weer helemaal boven op! De zieke kinderen kunnen nu weer een normaal leven leiden zonder het gevaar van mogelijke neurologische lange termijn gevolgen. Terwijl de toestand er eerst nog wanhopig uitzag. '' Tijdens deze malaria uitbarsting komen honderden kinderen doodziek bij ons binnen, '' zegt medisch directeur Dr Coetzee van Drive Against Malaria (DAM). ''Ze hebben een uiterst slechte afweer en zijn alarmerend verzwakt.''

Geïsoleerd in een Burgeroorlog

Coma en bloedarmoede. Na de burgeroorlog zijn honderden nederzettingen in niemandsland tussen Nola en Bayanga geïsoleerd geraakt en aan hun lot overgelaten. Bovendien komt het de laatste maanden frequent voor dat oorlogsgetroffenen weer willen terugkeren naar hun vertrouwde nederzettingen vanuit geïnfecteerde vluchte- lingenkampen. DAM controleert de afgelegen nederzettingen regelmatig, maar treft nu een verbijsterende toestand aan.

"Bezorgde moeders komen bij ons met de eerste zieke kinderen. Dankbaar voor èlk lichtpuntje die hun kinderen uit de verscheurende klauwen van malaria kan bevrijden.'' In het hulpcentrum, ondersteund door DAM, komen de zwakke kinderen binnen in de armen van familieleden. De kleinsten zijn zo bleek en fragiel dat het duidelijk is dat zij zonder hulp elk moment kunnen bezwijken. Naderhand verschijnen de zieken die nog konden lopen. 

Hulp verandert een kinderleven

Combinatie-therapie veranderd levens. Er heerst een hevige malaria-epidemie met een aanzienlijk aantal coma gevallen en kinderen met duidelijke symptomen van ernstige bloedarmoede. We gaan resoluut aan de slag met snelle RDT-Malaria tests en verschillende malariageneesmiddelen waar- door alle malariaparasieten in het bloed afsterven. De hoeveelheid geneesmiddelen is afhankelijk van het gewicht van de patiëntjes. Elk ziek kind moet de juiste dosis innemen om de overlevingskans te vergroten. 

Op tijd medicatie geven. Deze behandeling op maat zorgt er voor dat de kinderen in leven blijven. Het is evenzeer noodzakelijk dat de moeders hun kinderen op tijd de medicatie geven, waardoor de uitwerking van de geneesmiddelen effectief is gedurende een langere periode. Daarom werken we samen met lokale hulpkrachten die, in hun eigen taal en op hun eigen vertrouwde begrijpe- lijke manier, uitleg geven.  Bijvoorbeeld over hoe de medicijnen moeten worden ingenomen, wel of niet met eten en wanneer. 

Doodzieke kinderen genezen

Ontwikkelingen meteen zichtbaar. Deze therapie zet meteen de aanval in op de boosdoener, de malariaparasieten, waardoor de kinderen liet langer in levensgevaar zijn. Wie het medicatie-voorschrift op de voet volgt kan er vertrouwen in hebben dat hun kinderen weer gezond worden. De genezende uitwerking van de medicatie wordt dan al snel zichtbaar. De kinderen zijn weer actief en spelen weer. Vergeleken met de maanden waarin de malaria-epidemie de meeste slachtoffertjes maakte, nam het aantal infecties met meer dan een derde af !

DAM leverde vervolgens 3.000 behandelingen aan de nederzettingen om de terugkeer van toekomstige uitbraken te voorkomen. We moeten er ongetwijfeld op voorbereid zijn dat ook in de komende maanden, meer en meer refugee's terugkeren naar hun vertrouwde dorpjes, maar helaas daarbij ook de malariaparasiet met zich meedragen.

Dankzij onze sponsors en donateurs zijn we in staat geweest 677 kinderlevens te sparen in de nederzettingen van Nola tot Bayanga! Wij danken al onze donateurs voor deze steun voor levensbelangrijke medicijnen ! «