Inheemse volken in hun bestaan bedreigd

Dit afgelegen deel van het land wordt grotendeeld bewoond door de armste bevolkingsgroep; de BaAka Pygmeeën. De bossen waarin zij eeuwenlang leven worden rigoureus gekapt. ZELFS de bomen in de bossen die 'officieel' worden beschermd.  ''Deze mensen worden volledig genegeerd. Daarom blijven wij hulp geven aan de BaAka'' zegt Julia Samuël.

DAM zorgt voor bescherming en consultaties in 9 hulpposten en met mobiele units voor de ver afgelegen nederzettingen. Gebieden waar elektriciteit en schoon drinkwater niet voorkomt. Steeds meer gezinnen uit de wijde omgeving komen met de roep om hulp. Onze aanwezigheid in dit gebied verspreid zich als een lopend vuurtje. Er is een schrijnend tekort aan hulp in afgelegen gebieden.

Hoop voor de BaAka Pygmeeën

Zuidoost Kameroen - 27 projectdorpen. We steunen sinds 2007 zevenentwintig projectdorpen midden in het tropisch regenwoud van zuidoost Kameroen, tussen Lomie en de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek.

''Het is bedroevend dat veel te weinig mensen uit de armste bevolkingslaag in Afrika toegang hebben tot medicijnen. Gisteren bijvoorbeeld kregen we hier een doodziek kind. Moeder Christa Mbungo heeft met haar doodzieke kind maar liefst 70 km moeten lopen om hier te komen. Vaak raakt een kind onderweg al in een coma. Voor 3 op de 5 kinderen, die van kilometers ver komen, is het te laat.''

Een van de schrijnende voorvallen gaat over moeder Delphine. Zij leed aan vergevorderde malaria en was tegelijkertijd hoog zwanger van Jèje. Vlak na de bevalling werd de ziekte haar fataal en overleed. Dit zijn bedroevende taferelen. Haar pasgeboren baby heeft het door ons ingrijpen op het nippertje overleefd. Hij is inmiddels een blakend gezond en levenslustig jochie!

De BaAka worden aan hun lot overgelaten

Er is nauwelijks hulp voor de Pygmee bevolking. Dat is de keiharde realiteit. Door de gratis medicatie en trainingen van DAM verdubbeld het aantal consultaties. David Robertson: ''In 2007 zijn we eerst gestart met de distributie van beschermende muskietennetten. De bevolking is enorm dankbaar dat we hen, inmiddels ruim 8 jaar, aandacht en hulp blijven geven. Dit vertrouwen zorgt er ook voor dat we positieve reultaten bereiken. Zo brengen we niet alleen de hoop terug bij de mensen maar ook vooruitgang en gezondheid. Daarnaast zien we dat de economie in de dorpjes groeit. Ook op dit vlak zetten we grote stappen. Met de steun van DAM voor de BaAka zullen kinderen niet langer onnodig sterven als gevolg van malaria. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat de zorg voor de gezondheid van de dorpelingen zonder hulp zal instorten omdat de noden overweldigend zijn. De grootste behoefte is de bevoorrading van cruciale medicatie.