Nieuws

Julia Samuël en David Robertson gegijzeld door rebellen

22-05-2013

Julia Samuël en David Robertson werden een paar weken geleden gegijzeld door Seleka rebellen in Berbérati in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dagenlang werden zij gevangen en onder schot gehouden door minstens 25 zwaarbewapende rebellen. Verboden te eten, lezen, schrijven of spreken.

Hulpverleners Julia Samuël en de Britse David Robertson van Drive Against Malaria waren aan het werk in het zuidwesten van de Centraal Afrikaanse Republiek. Tot ze een paar weken geleden door de Britse Consul in de Centraal Afrikaanse Republiek gemaand werden het land onmiddelijk te verlaten vanwege rebellerende Seleka. Tijdens de evacuatie werden Julia en David gegijzeld door Seleka rebellen in Berbérati. Dagenlang werden beiden voortdurend onder schot gehouden door minstens 25 gewapende rebellen. Ze mochten niet eten, lezen, schrijven of spreken. Een uitermate traumatische ervaring
 
Julia Samuël: "We keerden terug van onze hulpdorpen en kwamen na een vermoeiende rit van twee dagen aan in Berbérati, 200 kilometer van de grens van Kameroen. Net op het moment waarop we dachten 'we hebben het gered', werden we overvallen door Seleka rebellen. Zij dwongen ons naar een bepaalde plek te rijden waar de rebellen ons vasthielden. ‘If you move we shoot’ kregen we te horen. Vooral de nachten waren zenuwslopend. We werden voortdurend bedreigd. Geen sanitaire voorzieningen, behalve een gat in de grond en een hoog risico op allerlei ziekten. Dagen gevuld met stiltes, angst, paniek, agressie en niet wetend wat er gebeuren gaat. Angst om de hoop te verliezen in deze levensbedreigende situatie. Zodra David en ik ‘teveel’ met elkaar spraken richten ze urenlang hun geweren op ons. Het gevoel dat niemand weet wat er met ons gebeurd, is huiveringwekkend.  Met een mobiele telefoon verzonden we in het geniep helpberichten naar Kameroen. We hadden geen idee of deze aankwamen omdat alle zendtorens buiten werking zijn gesteld door Seleka."

Vanwege de aanhoudende onrust sloten de buurlanden de landsgrenzen met de Centraal Afrikaanse Republiek. Inmiddels plunderen en moorden rebellen in het hele land. De situatie werd met de dag grimmiger. Totdat één van de opstandelingen een persoonlijke beslissing maakte om hen te laten ontsnappen. Julia en David konden het nauwelijks geloven en dachten dat als ze zouden wegrijden, hij alsnog zou gaan schieten. Beide hulpverleners vluchtten via een verscholen route en met behulp van missionarissen naar Kameroen. In het grensgebied ten oosten van Kameroen hebben zij zich nog een periode schuil moeten houden.