Nieuws

Wereld Malaria Dag op 25 april 2013

23-04-2013

Op 25 april is het Wereld Malaria Dag. Een enkele dag in het jaar om stil te staan bij de 200 miljoen malaria zieken per jaar. Een dag om de 660.000 dodelijke slachtoffers te herdenken.

WERELD MALARIA DAG 2013

Wanneer we in de wereld één minuut stilte houden uit respect voor élk dodelijk malaria slachtoffer, dan zou er op aarde een ijzingwekkende stilte zijn voor meer dan een jaar!

Op 25 april is het Wereld Malaria Dag. Eén enkele dag in het jaar om stil te staan bij de 200 miljoen malaria zieken per jaar. Een dag om de 660.000 dodelijke slachtoffers te herdenken die deze verwoestende ziekte jaarlijks maakt. Voornamelijk Afrikaanse kinderen jonger dan vijf jaar. Stilstaan zet aan tot nadenken. Dat is belangrijk en nodig.

We kunnen de doodse stilte die malaria achterlaat doorbreken, door in actie te komen en de armste bevokingsgroepen te helpen. De internationale Wereld Malaria Dag is hiervoor een uitgelezen moment.  Elk slachtoffertje is er één te veel.

Het voorkomen van onnodige sterfgevallen als gevolg van malaria is het doel van Drive Against Malaria. DAM heeft miljoenen mensen behandeld, genezen en beschermd door het verdelen van muskietennetten. Hoewel de distributie van muskietennetten belangrijk is, is het net zo belangrijk dat de lokale mensen weten hoe zij deze bescherming moeten gebruiken. De verdeling van de netten moet vergezeld gaan van informatie en educatie.

De sleutel van een effectieve preventieve aanpak ligt niet alleen bij de distributie van netten. De lokale gemeenschap kan een verwoestend dodental meehelpen voorkomen. Het is de kern van het succes om de lokale mensen op te leiden tot gezondheidswerkers. Zij moeten zelf worden uitgerust met de mogelijkheid om de juiste diagnose malaria te kunnen stellen en met de middelen om effectief te kunnen behandelen.

Drive Against Malaria heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat in veel dorpen malaria volledig onder controle is. Inmiddels heeft DAM in de afgelopen 25 jaar miljoenen kinderlevens kunnen sparen.

Ook u kunt op Wereld Malaria Dag het initiatief nemen om te helpen.
Steun ons bij onze missies in Afrika!