Nieuws

Samuël en Robertson terug in CAR

30-01-2014

Het heeft misschien velen verbaasd, maar we zijn eind vorig jaar, ondanks de gijzeling en de berichten van herhaaldelijke uitbraken van geweld door Seleka in ons werkgebied van de Dzanga Sangha, toch teruggekeerd naar de Centraal Afrikaanse Republiek.

ʺBuitenlandse hulpverleners laten ze nu met rustʺ, werd ons vertelt.
Vóór ons vertrek is het moeilijk om een glasheldere inschatting te maken over onze eigen veiligheidssituatie. Maar de noodzaak van onmiddelijke actie om de getraumatiseerde bewoners te helpen en actie te ondernemen is overduidelijk.
De extreem onmenselijke en erbarmelijke omstandigheden van duizenden uitgeputte  mensen rond Bayanga, een van onze projectdorpen van de Dzanga Sangha, heeft ons doen besluiten om terug te keren en effectieve noodhulpoperaties op te zetten. De dorpen liggen in een extreem afgelegen gebied waar de hulp het meest nodig is.

Hoewel we de veiligheidsrisico’s zeker niet willen bagatelisseren staan die in schril contrast met de exorbitante nood dat zich hier voltrekt.  Een groot deel van de bevolking is gevlucht diep in de bossen. Zonder zorg, bescherming en medicijnen. Vooral sterk verzwakte kinderen worden ernstig ziek. Wij voelen sinds 2009 een enorme sterke verbondenheid met de mensen en het uitstellen van onze hulp betekent het onnodig sterven van duizenden zieke kinderen. Kinderen die wij de afgelopen jaren hebben zien opgroeien.

Onze hulpposten zijn duidelijk herkenbaar aan witte DAM vlaggen. De mensen zijn met ons vertrouwd en voelen zich veilig bij ons.  Elke dag komen honderden moeders met hun zieke kinderen. We zorgen voor medicijnen, behandeling en alle medische middelen die noodzakelijk zijn. Drive Against Malaria stelt alles in het werk om de kinderen te helpen en te beschermen.
Hoewel de omstandigheden zwaar zijn is DAM actief in CAR.
U kunt helpen door ons te steunen!