Nieuws

Nu actie nodig om ramp te voorkomen

29-05-2014

Grensgebied Nigeria / Kameroen. Drive Against Malaria (DAM) begint per direct met de voorbereiding van malaria bestrijding op het schiereiland Bakassi in de Golf van Guinee. Doelstelling: de kindersterfte in het gebied als gevolg van malaria binnen vijf jaar drastisch verminderen. “We moeten nu in actie komen om een ramp te voorkomen”, zegt Julia Samuël, operational director van DAM

De situatie op Bakassi is nijpend. Na een jaren slepend conflict heeft Kameroen in augustus vorig jaar de volledige zeggenschap over het gebied overgenomen van Nigeria. Dit land heeft de afgelopen vijf jaar tijdens een overgangsperiode onvoldoende geïnvesteerd in de gezondheidszorg. Zelfs de meest essentiële gezondheidsvoorzieningen ontbreken volledig. Van elke twintig baby's die worden geboren, overlijdt er een aan de gevolgen van malaria.

Tekort
Het leven op Bakassi is zo hard en ongezond dat slechts weinig gezondheidswerkers zich op het schiereiland willen vestigen. Het gebied heeft wel twee gezondheidscentra, maar die kampen met een tekort aan hulpverleners, medicijnen en apparatuur. ''Het grootste probleem op Bakassi is dat baby's niet op tijd worden getest op malaria'', zegt Julia Samuël van DAM. ''Moeders moeten met hun ernstig zieke baby's met de boot naar onze hulppost komen. Zij komen vaak te laat. Malaria in een vergevorderd stadium bemoeilijkt het om zo'n klein lichaampje er weer bovenop te helpen.''

Dat de bewoners van Bakassi er alleen voor staan en door de overheid aan hun lot worden overgelaten is onacceptabel, vindt DAM. Daarom komt de organisatie zelf in actie. DAM gaat ervoor zorgen dat de hulpcentra op Bakassi de middelen krijgen om malaria te bestrijden met beschermende muskietennetten, diagnosemiddelen en medicatie. De lokale medewerkers van de Bakassi-hulppost gaan we opleiden, waardoor ze nu en in de toekomst in staat zijn om voor hun eigen mensen te zorgen. Wij willen de bewoners van Bakassi weer hoop voor de toekomst geven.

Wilt u de mensen van Bakassi ook weer hoop geven voor de toekomst en de kinderen een toekomst bieden? Dat kan door het werk van DAM te steunen met uw gift. Al met een klein bedrag kan een kind gered worden.