Nieuws

Wereld Malaria Dag 2014

24-04-2014

Julia Samuël en David Robertson zijn teruggekeerd uit de Centraal Afrikaanse Republiek. Het land waar zij vorig jaar werden gegijzeld. Op 25 april zullen zij in Nederland en België aandacht vragen voor Wereld Malaria Dag. Volgens Samuël een essentieel moment waarbij mensen over de hele wereld deelnemen aan een breed scala van activiteiten ter gelegenheid van Wereld Malaria Dag 2014. Deze activiteiten zullen ongetwijfeld terugkijken op de opmerkelijke vooruitgang die de wereldwijde gemeenschap heeft gemaakt bij het bestrijden van malaria in de afgelopen jaren.

Positieve impact
De inspanningen om malaria te bestrijden leverden de afgelopen jaren opmerkelijke resultaten. Volgens de World Health Organization (WHO) is er sinds 2000 een vermindering van 42% van de wereldwijde malaria sterftecijfers. Maar ondanks de berichten van de WHO over vooruitgang ziet Drive Against Malaria nog steeds schrijnende toestanden in geïsoleerde gebieden. Malaria is daar nog lang niet bestreden en de kans op verspreiding is niet geweken. Er moeten nog grote stappen worden genomen om de ziekte te beteugelen. Daarom is het nu tijd om nieuwe energie op te doen en vooruit te kijken naar investeren in malaria in de afgelegen gebieden.

Tijdbom
In extreem arme en onherbergzame gebieden waar de nationale gezondheidszorg volledig is ingestort heerst schrijnend tekort aan medicatie, diagnosetests en muskietennetten. Het is goed om de vooruitgang in de schijnwerpers te zetten, maar de focus op malaria mag niet vervagen. Julia Samuël en David Robertson van Drive Against Malaria zijn inmiddels teruggekeerd uit het land waar zij vorig jaar werden gegijzeld. ''Malaria vormt nog steeds een tijdbom in Afrika's armste en endemische landen zoals CAR,'' zegt Julia Samuël. Er is een chronisch tekort aan internationale hulp voor malaria bestrijding in dit land. Vooral in de moeilijk bereikbare gebieden.''

Activiteiten en steun
''Wij vervullen een vitale rol voor het overleven van de armste bevolkingsgroepen. Hierbij zijn wij volledig afhankelijk van steun,'' zegt Samuël. Aanstaande zondag lopen 165 Nederlandse en Belgische medewerkers en sympathisanten van ExxonMobil voor Drive Against Malaria tijdens de ''Antwerp 10 Miles'' marathon. ExxonMobil steunt DAM al jaren en met hun deelname aan de sponsorloop dragen de deelnemers hier ook persoonlijk aan bij. In het bedrijvendorp van de marathon in Antwerpen is op de stand 58 van ExxonMobil een duplicaat te zien van de Land Rover die een onmisbare rol vervult voor DAM bij het bezorgen van essentiële middelen om malaria te bestrijden in de meest afgelegen gebieden in Afrika.